Aparitia pe harta economica a judetului Alba a mai multor fabrici de industrie usoara a impus cu necesitate infiintarea unei unitati de invatamant liceal, profesional si de maistri, in profilul industrie usoara si materiale de constructii-ceramica fina. Asa avea sa ia fiinta in septembrie 1977 o institutie de invatamant care in primii ani a functionat sub denumirea Liceul Industrial nr.4 iar apoi prin extinderea planului de scolarizare a devenit Grupul Scolar de Industrie Usoara Alba Iulia, incepand din 1991.

In septembrie 2006 Grupul Scolar de Industrie Usoara Alba Iulia preia Scoala Gimnaziala „Liviu Rebreanu” Alba Iulia si ca structura Scoala Primara Paclisa. In acelasi an ca urmare a rezultatelor obtinute in ultimii 30 de ani unitatii scolare i se acorda titulatura de Colegiul Tehnic „Apulum” Alba Iulia, titulatura pe care si-o mentine si in prezent.

In cadrul scolii se asigura pregatirea unui numar de aproximativ 700 de elevi structurati pe: invatamant primar, gimnazial, liceal tehnologic zi si seral si invatamant profesional. Pe tot parcursul existentei sale aceasta unitate de invatamant si-a mentinut menirea pentru care a fost infiintata si anume aceea de a asigura forta de munca pentru domeniile industrie textila-pielarie (calificarile-Tehnician designer vestimentar, Tehnician in industria textila, Tehnician in industria pielariei, Confectioner produse textile, Confectioner articole din piele si inlocuitori), materiale de constructii (calificarea-Tehnician in industria sticlei si ceramicii, Operator ceramica fina), dar s-a si adaptat cerintelor pietei muncii asigurand pregatirea in noi domenii (incepand cu 2006/2007)-chimie industriala (calificarea Tehnician chimist de laborator) si estetica si igiena corpului omenesc (calificarea-Coafor stilist).

Unitatea dispune de doua corpuri de cladire, in cadrul carora functioneaza sase cabinete, patru ateliere pentru pregatirea practica, doua laboratoare de informatica, un laborator de chimie, un centru de documentare si informare si o sala multimedia. De asemenea unitatea dispune de un atelier de ceramica si o sala de sport.

Aprecieri frumoase la adresa scolii noastre au fost facute de delegatiile din Anglia, Franta, Germania, Italia, Letonia, Polonia, Ungaria care ne-au vizitat scoala pe parcursul anilor, aprecieri care s-au finalizat cu stabilirea unor relatii de colaborare.

Unitatea scolara a fost rasplatita pentru deschiderea sa catre cooperare si integrare europeana, in aprilie 2010, la cea de-a VII-a editie a Competitiei Nationale "Scoala Europeana", cu acordarea CERTIFICATULUI si a TROFEULUI de "Scoala Europeana", ca urmare a clasarii pe locul al 25-lea din 145 de unitati de invatamant inscrise in aceasta "cursa pentru excelenta".

In mai 2013, la cea de-a X-a editie a Competitiei Nationale "Scoala Europeana", unitatea scolara a primit din nou titlul de "Scoala Europeana" si "Diploma de merit", din partea Parlamentului Romaniei, Senat-Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport.

Scoala europeana 2010 Scoala europeana 2013 Diploma de merit 2013

Titlul de "Scoala Europeana" atesta educatia de calitate din unitatea noastra si incununeaza participarea elevilor si a profesorilor la numeroase proiecte educationale internationale Comenius, Grundtvig, Leonardo da Vinci in colaborare cu institutii de prestigiu din Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Turcia, Ungaria.


Ultima actualizare: 20 iulie 2023